Улкус - язва – ограничена лезия на кожата или на лигавиците. на латински език: ulcus. на английски език: ulcer, sore. варикозна язва: обикновено на подбедрицата, възниква като усложнение на варикозно разширените вени на долните крайници.

Венозните аномалии и нарушения са сред най-честите здравословни проблеми и около 70 % от язвите на долните крайници са предизвикани от заболявания на вените. Варикозната язва на крака отразява най-лошите метаболитни нарушения на кожата и подкожната тъкан, причинени от хронична венозна недостатъчност.

В развитите страни всеки 20 страда от венозна недостатъчност – варикозно разширение на вените, тромбофлебит и други. Ако не се лекува навреме, състоянието може да се задълбочи и да се развият варикозни язви – гнойни мокри рани, които заздравят много трудно и продължително.

Варикозната язва се приема за хроничен рецидивиращ процес. Тя възниква при нарушено хранене на тъканите вследствие на венозен или лимфен застой. Най-често се активира при допълнителни фактори като увредени артерии, захарен диабет, венозна недостатъчност. За сериозността на заболяването говори обстоятелството, че лечението им се поема от специалист - съдов хирург.

Множество пациенти с язви страдат с десетилетия, поради неадекватни опити за лечение. Диагностицирането на варикозна язва на крака (ulcus cruris venosum) включва надеждна анамнеза, клиничен преглед и лабораторни изследвания, с регистриране на венозния и артериален статус, както и диференциални диагностични мерки за изключване на фактори, с произход, който не е свързан с вените.

ПОЯВА НА ВАРИКОЗНИТЕ РАНИ

Знаете ли, че нелекуваните разширени вени на краката могат да прераснат във варикозни рани?

Варикозната язва засяга долната половина на крака. Тя се образува на фона на цял комплекс от симптоми, които ако бъдат разпознати навреме, гарантират успешно лечение. Затова е много важно при първите съмнения да се свържете със специалист в областта.

В началото се наблюдава оток в крайниците, чувство за тежест, загряване и сърбеж в зоната на краката. Успоредно с това се появяват и видими изменения: разраства се мрежата от синеещи кръвоносни съдове, по кожата се появявт пигментни петна с виолетов или пурпурен оттенък. Петната впоследствие се сливат и образуват голяма пигментна зона. Кожата в зоната на възпалението се удебелява, става болезнена и придобива специфичен „гланциран” вид.

РАЗВИТИЕ НА ВАРИКОЗАТА

При варикозните заболявания се нарушава движението на кръвта във вените. Кръвта, която трябва да върви от долните крайници към сърцето, се застоява и възниква венозна хипертония, т.е. високо кръвно налягане във вените. Това налягане постепенно се преразпределя към малките съдове - капилярите и венулите. При повишаване на кръвното налягане се нарушава оттокът на кръвта, в нея се чувства липса на достатъчно кислород и хранителни вещества, нарушава се храненето на тъканите на кожата и подкожната мрежа. А в резултат на това клетките на тъканите умират, което води до появата на язви.

ПОСЛЕДВАЩИ СИМПТОМИ

Възпалението на тъканите се разпростира по кожата и тя става плътна и неподвижна – страдащият не може да я прищипе. След това кожата се зачервява и когато епидермисът започне да се лющи и образува белезникав налеп, е въпрос на време раната да се отвори. Ако и на този етап не се вземат мерки, раната продължава да се разраства – както на ширина, така и в дълбочина. Състоянието се усложнява с интензивна и усилваща се болка и отделяне на секрет – кръв, смесена с полупрозрачна течност, а в тежките случаи – гной, придружена от неприятна миризма.

ПРИЧИНИ

Причина за състоянието може да се окаже всяка незначителна травма: от случаен удар в автобуса, през синина от дивана, до разранена пъпка от ухапване от комар. Сами по себе си тези увреждания не са опасни, но доколкото са разположени върху тъкан с нарушено кръвоснабдяване, започват и последствията: заради повишеното венозно налягане тъканите започват да отичат, а съдържанието на кислород в тях намалява. В резултат на отока възстановителните процеси се нарушават и вместо зарастнали тъкани остават мъртви, в които се размножават микроби, увреждащи тъканите в съседство.

ЛЕЧЕНИЕ

Ulcus cruris venosum (варикозна язва на крака) е хронична рана, която заздравява зле или не заздравява изобщо и която, поради причината за нейното възникване, не може да бъде излекувана само с локално лечение.

Като правило, хронична рана е тази, която зараства вторично и не проявява тенденции към заздравяване след 8 седмици, въпреки правилната и насочена към причините терапия и подходящото локално лечение.

Терапевтичните цели могат да бъдат постигнати по същество, чрез компресионно лечение и евентуално чрез инвазивно лечение. В модерната флебология, операцията и неинвазивните “безкръвни” методи на лечение предлагат взаимно допълващи се възможности за контролиране на това тежко инвалидизиращо състояне на пациентите.

Окончателното решение кой метод да се използва, зависи от анатомичното разположение на нарушението във венозния оток и степента на хроничното венозно увреждане.

Локаланото лечение на венозните язви се основава на подходящата обработка на раната, съобразена със отделните фази на заздравяване.

Правилното лечение на раната включва адаптирано към съответната фаза обстойно прочистване и обработка на раната и подпомагане на епителизацията. Важно е и провеждането на непрекъснато компресивно лечение за подобряване на хемодинамичното състояние.

Лечението има за цел да подобрява кръвоснабдяването в съдовете и да възстановява структурата на тъканите. Чрез лечението се спира възпалителният процес, запазва се еластичността на вените и се стимулира регенерацията на кожата.

Първо се извършва специализиран преглед, по време на който се измерва дължина, ширина, дълбочина, окръжност на раната. След това лекарят диагностицира чувствителността на кръвоносните съдове. Лечението се провежда по индивидуална схема в зависимост от тежестта на състоянието. То води до частично или пълно зарастване на хроничната рана.

След диагностициране и локализиране на мястото на запушване , се изготвя план за лечение, като се вземат предвид различни патогенни фактори, когато това е възможно.

ПЛАНЪТ НА ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:

  • Eлиминиране на рисковите фактори
  • Лечение на съпътстващи заболявания
  • Мерки за възстановяване или подобряване на кръвообращението
  • Локално ранево лечение.

ВИДОВЕ ЛЕЧЕНИЕ:

  • Компресивна терапия
  • Медикаментозно (флеботоници)
  • Инвазивна терапия
  • Локална язвена терапия
  • Грижи след приключване на процедурите
 

ВНИМАНИЕ!!!

Процесът на заздравяване на раната, който се изразява в гранулация и епителизация на тъканите, е тежък и продължителен. Затова не отлагайте! Важно е лечението да започне при първите симптоми – както за вас, така и за хората около вас!

img

НАШИТЕ СЪВЕТИ

За предпазване от разширени вени

img

ПОЛЕЗНИ УПРАЖНЕНИЯ

За добра венозна циркулация

img

ОНЛАЙН ТЕСТ

Страдате ли от венозна болест?

img

СВЕТОВНА ЗДРАВНА СЕДМИЦА НА ИНОТЕК

Научете повече на www.IWHW.Online